.
Nick: Dana jest funkcja okreslona wzorem f(x)=ax
A.okresl parameter a jesli wiadomo ze do wykresu tej funkcji nalezy punkt A=(2,9)
B.Dla wyznaczonego parametru a zapisz wzor funkcji g,ktorej wykres powastaje z wykresu funkcji
f po przesunieciu o 7 jednostek w lewo.
5 lis 18:20
Janek191:
Wstaw 2 za x oraz 9 za f(x) − wyznaczysz a
5 lis 18:22
Janek191:
I dodatkowo musi być a > 0
5 lis 18:22
Nick: a wyszlo mi 3
5 lis 18:27
Janek191:

dobrze

zatem
f(x) = 3
x
oraz
g(x) = 3
x +7
===========
5 lis 20:32