wykazanie że liczba jest podzielna
bartuś: 9488 − 9188 ma być podzielne przez 9422 − 9188. Wykaż
5 lis 17:58
bartuś: 9488 − 9188 : 9422 − 9188
@poprawione
5 lis 17:59
bartuś: Czy wystarczy zrobić:
9488−22 − 91{88−22} = 9466 − 9166 ?
5 lis 18:00
Janek191:
Napisz to porządnie:
94
88 − 91
88 = ( 94
44 − 91
44)*( 94
44 − 91
44) = ...
dokończ
5 lis 18:00
Janek191:
W I nawiasie ma być +
5 lis 18:02
===:
ta ostatnia potęga to na pewno 88 ( a nie 22)
5 lis 18:02
Janek191:
Musi być 22. Pewnie źle przepisał
5 lis 18:04
bartuś: Miałem udowodnić że jest podzielna a tutaj widzę że zapisałeś mnożenie i tego nie rozumiem.
Wychodzi mi tak:
| 9488 − 9188 | |
| = 9488−22 − 9188−22 = 9466 − 9166 |
| 9422 − 9122 | |
5 lis 18:34