Równania wielomianowe z wartością bezwzględną.
grumpycat: Rozwiąż równania i nierówności:
a) 8|x−1|+(x−1)(x2+4)=0
b) |x2−1|≥x3−x
c) |x3+125|≥2x2−10x+50
5 lis 17:27
===:
c)
|(x+5)(x
2−5x+25)|≥2(x
2−5x+25)
zauważ, że x
2−5x+25 przyjmuje wartości dodatnie dla dowolnego x∊R
zatem:
|x+5|≥2 itd
5 lis 17:54
grumpycat: Dzięki

Największy problem jednak mam z równaniem z przykładu a. Mam go rozpatrzeć w dwóch przedziałach
x≥1 lub x<1?
5 lis 18:28
GIGANT: Ja zawsze jak mam jedną wartość bezwzględną, to opuszczam ją normalnie i ze zmienionymi znakami
według definicji i daje rade
5 lis 18:35
grumpycat: Czyli mam rozwiązać te dwa równania: 8(x−1)+(x−1)(x2+4)=0, 8(1−x)|+(x−1)(x2+4)=0?
5 lis 18:38
GIGANT: Ja bym tak zrobił, na prostszym przykładzie :
| x − 1 | = 0
x − 1 = 0 v − x + 1 = 0
x = 1 v − x = − 1
x = 1
Odpowiedzi pasują, twój przykład jest bardziej rozbudowany...
5 lis 18:43
grumpycat: Ech, na prostszym przykładzie to nie problem.. Z "bardziej rozbudowanym" już gorzej..
5 lis 18:47