Równanie cyklometryczne
Rivi: arc sinx = arc cos √1 − x2 Trzeba to wykazać.
Wyznaczyłem x = sin(arc cos √1 − x2)
Dalej nie wiem. Gdyby w nawiasie była różnica lub suma to skorzystałbym z
funkcji trygonometrycznych sumy i różnicy kątów, a tak to nie wiem jak się za to zabrać.
5 lis 17:13
Mila:
| | π | | π | |
1) arcsinx=α, α∊<− |
| , |
| > |
| | 2 | | 2 | |
⇔
x=sinα
cos
2α=1−sin
2α
| | π | | π | |
|cosα|=√1−sin2α⇔cosα=√1−x2 bo dla α∊<− |
| , |
| > mamy cosα≥0 |
| | 2 | | 2 | |
Wiemy, że arccos(cosα)=α dla α∊<0,π>
stąd:
| | π | |
arccos(cosα)=arccos(√1−x2) dla α∊<0, |
| >⇔ |
| | 2 | |
arcsinx=arccos(
√1−x2) dla x≥0
5 lis 21:01