log
Kaśka: log2x+logx−6=0
5 lis 16:25
5 lis 17:20
x: A może jakaś treść polecenia do tego? Spróbuj zrobić coś sama, napisz chociaż założenia
5 lis 17:33
Kaśka: rozwiąż równanie
5 lis 17:56
Janek191:
Założenie : x > 0
log x = t
t
2 + t − 6 = 0
( t − 2)*( t + 3) = 0
t − 2 = 0 lub t + 3 = 0
t = 2 lub t = − 3
log x = 2 lub log x = − 3
| | 1 | |
x = 102 = 100 lub x = 10 −3 = |
| = 0,001 |
| | 103 | |
5 lis 17:56
Janek191:
I co ?
5 lis 18:08
Kaśka: Dzięki Janek jesteś wielki
5 lis 18:09
Janek191:
Raczej wysoki
5 lis 18:11
Kaśka: może być
5 lis 18:12