planimetria
lepus: W trójkąt prostokątny o bokach długości 8, 6, 10 wpisano okrąg o promieniu R. Okrąg o promieniu
r jest styczny zewnętrznie do okręgu o promieniu R i styczny do dwóch boków trójkąta
prostokątnego. Oblicz długość promienia r. Rozpatrz różne położenia okręgu o promieniu r.
5 lis 13:46
Janek191:

R = 2
I AO I = x
x
2 = 2
2 + 6
2 = 4 + 36 = 40 = 4*10
x = 2
√10
4
√10 − 4 − 2 r = 2
√10*r
4p[10} − 4 = 2
√10 r + 2 r / : 2
2
√10 − 2 =
√10 r + r = (
√10 + 1)*r
5 lis 15:01
toffik: Dzięki
5 lis 20:47