Równanie z sinusem
Maniek: Witam, mam pytanko, jaki będzie wynik funkcji |2sin3x−3|=4?
Trochę się z tym pobawiłem i nie jestem pewien swojej odpowiedzi byłbym wdzięczny jakby ktos mi
pomógł
5 lis 12:19
J:
to równanie, a nie funkcja ...
| | 7 | | 1 | |
⇔ sin3x = |
| ( sprzeczność ) lub sin3x = − |
| |
| | 2 | | 2 | |
5 lis 12:25
Maniek: Już widzę, ja najpierw podzieliłem obustronnie przez dwa a potem przeniosłem całe (−3)....
Dzięki!
5 lis 12:43
Maniek: A mógłby ktoś mi jeszcze pomóc ze znalezieniem wartości na wykresie tejże funkcji? Bo nie wiem
jak to zrobić
5 lis 13:13
J:
| | 1 | |
− |
| = − sin300 = sin(−300) oraz sin(−300) = sin[1800 − (−300)] = sin2100 |
| | 2 | |
5 lis 13:18