trygonometria, przekształcenia y=sinx - |sinx/2|
Agre:
| | sinx | |
Jak mam przesunąć wykres sinx w prawo o bezwzględną z |
| |
| | 2 | |
Nie wiem, jak się za to zabrać, jakaś podpowiedź?
5 lis 11:54
henrys: Rysujesz sobie dwa wykresy
| | 1 | | 1 | |
y=sinx− |
| sinx= |
| sinx dla sinx≥0 |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 3 | |
y=sinx+ |
| sinx= |
| sinx dla sinx<0 |
| | 2 | | 2 | |
5 lis 12:11
Agre: Czyli pierwszy wykres będzie miał takie punkty:
A drugi wykres:
Takie narysowałam wykresy, czy tak jest dobrze?
5 lis 12:31
Aga1.:
5 lis 13:35