wykaż, że
olla: wykaż, że:
log2+log32+log43+...+log109=1
pachnie ciągiem a1=2 a2=32 a3=43 an=109
r= −0,5 1 to suma tak ?
czyli:
1=(2+109) :2* n istąd wychodzi głupota nad głupotami n=14 ogólnie to chyba jednak nie
jest arytmetyczny ciąg ? Proszę o pomoc
5 lis 11:45
Benny: Suma logarytmów to logarytm iloczynu. Zauważ, że jak pomnożysz wszystkie składniki przez siebie
to coś się skróci
5 lis 11:46
J:
to masz coś nie tak z węchem
5 lis 11:47
olla: log(2*
32*
43*+....+
109)=1
log(4)+....+ a tu nie wiadomo co jest przed
109=1 nie rozumiem jak można skrócić coś z
czymś kiedy nie wiem co jest przed ułamek
5 lis 11:52
Benny: Ten ciąg liczb ma pewną zależność. Dostaniesz
| | n+1 | | n+2 | | n+3 | | n+9 | |
log( |
| * |
| * |
| ...* |
| ). Na pewno nic się nie skróci? |
| | n | | n+1 | | n+2 | | n+8 | |
5 lis 12:00
olla: wiem jakiego typu jest to zadanie, niestety zawsze mam z nimi problem i już wiem, że niestety
nie rozwiążę, nie potrafię dostrzec

jedna wielka rozpacz−trudno mam tu w mózgu dziurę
5 lis 12:04
Benny: Co zrobisz jak dostaniesz takie coś:
5 lis 12:06
olla: wymnożę i wyjdzie 4
5 lis 12:09
J:
zauważ, jak i co się skraca ?
5 lis 12:18
olla: Zauważ... problem polega na tym, że NIE WIDZĘ ! Jutro idę do okulisty:(
próbowałam coś takiego :
licznik n+1 z mianownikiem (n+1) mianownik (n+2) z licznikiem (n+2) i dalej nie wiem co po
tych kropkach... NIE WIDZĘ
5 lis 12:32
J:
| | 3 | | 4 | | 5 | | 8 | | 9 | | 10 | |
L = log[2* |
| * |
| * |
| *.....* |
| * |
| * |
| ] ... a teraz widzisz ? |
| | 2 | | 3 | | 4 | | 7 | | 8 | | 9 | |
5 lis 12:41
olla: Dziękuję za czas i cierpliwość, ale przy tych zadaniach nic nie widzę jestem dnem
5 lis 12:49
J:
2 skraca się z 2 , 3 skraca się z 3 , itd ...... 9 skraca się z 9 , czyli:
L = log10 = 1 = P cnw.
5 lis 12:51
olla: zostanie 10 ?
5 lis 12:53
J:
5 lis 12:53
olla: wiem rozpisałam to, w s z y s t k i e co do jednej i mozolnie skróciłam, ale i tak sama bym w
życiu na to nie wpadła, ciekawe jakby wyglądało takie myślenie jakby tych ułamków było milion
i rządziłyby się inna zależnością ...:(
5 lis 12:55
olla: a... dziękuję oczywiście za pomoc i cierpliwość
5 lis 12:56