liczby zespolone
Kasia: Jak mogę rozwiązać ten przykład:
A w poniższych, czy wyszły mi dobre wyniki:
| 2+3i | | 1 | | 1 | |
| = (2+3i) * ( |
| − |
| ) = (2+3i) * 0 = 0 |
| 1+i | | 2 | | 2 | |
i
3 = i
2 * i
1 = −1 * i = −i
| 2+5i | | 2+5i | | 2+5i | |
| = |
| = |
| = −2−5i |
| i6 | | (i2)3 | | (−1)3 | |
undefined
5 lis 11:02
J:
...pierwsze dzielenie ...źle
5 lis 11:06
Kasia: Dlaczego źle? A reszta, dobrze?
5 lis 11:09
Janek191:
W I pomnóż licznik i mianownik przez liczbę sprzężoną do mianownika
5 lis 11:10
Janek191:
Czyli przez 1 − i
5 lis 11:10
Janek191:
| 4 | | 4 i | | 4 i | |
| = |
| = |
| = − 4 i |
| i | | i*i | | −1 | |
5 lis 11:11
Kasia: Ok

Dzięki

A mam jeszcze takie zadanie:
Znajdź liczby rzeczywiste x i y spełniające podane równanie:
(x−i)*(2−yi)=2+i
(x−i)*(2−yi)=2x−xyi−2i+yi
2=(2x−y)+(−xy−2)i
Z tego zrobiłam układ równań:
2x−y=2
−xy−2=1
z pierwszego: y=2x−2
Podstawiłam do drugiego: −2x
2+2x−3=0
Ale Δ wychodzi ujemna
5 lis 11:15
Kasia: A w tym pierwszym jak pomnożyłam przez (1−i) to wyszło:
Czy to już wynik? niestety nie mam odpowiedzi do tych zadań
5 lis 11:20
Janek191:
Δ = 4 − 4*(−2)*(−3) = 4 − 24 = − 20 = 4*5 i
2
√Δ = 2
√5 i
więc
| | − 2 − 2√5 i | |
x = |
| = 0,5 + 0,5√5 i |
| | − 4 | |
lub
x = 0,5 − 0,5
√5 i
5 lis 11:23
5 lis 11:27