Oceń wartość i podaj zaprzeczenia
Filip: Oceń wartość logiczną zdań i podaj ich zaprzeczenia :
a) 3 | 843 ⋁ √20 = 4√5
b) 23 = 0,(6) ⇒ −22
5 lis 11:00
J:
a) P
b) F
5 lis 11:03
Janek191:
W b) pewnie coś brakuje po prawej stronie znaku implikacji ?
5 lis 11:06
Filip: ⇒ −22 < 0
Przepraszam za błąd
5 lis 11:11
Janek191:
Teraz zdanie b) jest P
1 ⇒ 1
5 lis 11:13
Janek191:
Do zaprzeczenia zdania a) użyj prawa de Morgana
5 lis 11:15
Filip: czyli

3 | 843 ⋁ √20 = 4√5
~p: ~(3 | 843 ⋁ √20 = 4√5)
~p: 3 / 843 ⋀
√20 ≠ 4
√5
?
5 lis 11:29
Janek191:
Coś koło tego

Po lewej stronie trzeba przekreślić znak I
5 lis 11:33
Filip: Nie znalazłem tego znaku ale o to chodziło
5 lis 11:36
Janek191:
b) ∼ ( p⇒ q) ⇔ ( p ∧ ∼ q )
5 lis 11:36