| 7−√49−2x | ||
limx→0 | ||
| √x+36−6 |
| a2 − b2 | ||
Stosujemy wzór a − b = | ||
| a + b |
| a2−b2 | ||
(a−b)= | ||
| a+b |
| ||||||||
limx→0 | ||||||||
|
| a2−b2 | ||
(a−b)= | ||
| a+b |
| ||||||||
limx→0 | ||||||||
|
| 72−49−2x | |
| 7+√49−2x |
| 7−√49−2x | |
= | |
| √x+36−6 |
| (7+√49−2x)(√x+36+6)(7−√49−2x) | ||
= | = | |
| (7+√49−2x)(√x+36+6)(√x+36−6) |
| 2x(√x+36+6) | 2(√x+36+6) | |||
= | = | |||
| (7+√49−2x)*x | 7+√49−2x |
| 7−√49−2x | (7+√49−2x)(√x+36+6) | ||
* | = | ||
| √x+36−6 | (7+√49−2x)(√x+36+6) |
| −4x2(√x+36+6) | −4x(√x+36+6) | |||
= | = | |||
| x(7+√49−2x) | 7+√49−2x |
| 0*12 | ||
limx→0= | =0 | |
| 14 |
Wynik to 12/7
Wiem że tak będzie bo to analogiczny przykład do podanego przykładu , ale nie wynika to ze
wzorku a2 − b2
pomyliłem się,a le jak zrobisz w ten sposób poprawnie to wychodzi taki wynik
| 2(√x+36+6 | |
| 7+√49−2x |
| 2*12 | 12 | |||
no i masz | = | |||
| 14 | 7 |
| a−b | (a2−b2)(c+d) | ||
= | Oczywiście czasem wystarczy pomnożyć raz przez | ||
| c−d | (a+b)(c2−d2) |
Rozpędziłem się
Wyjdzie ale w tym moim zapisie z 11:42 mam −2x , gdzies zrobiłem bład.
x sie redukuja i wychodzi 2/14 = 12/7