rownanie z wartoscia bezwzgledna
Svq: nie potrafilam zrobic takiego rownania : Ix + 2I + 3x =1
5 lis 01:22
:): |x+2|+3x=1
czyli
|x+2|=1−3x
| | 1 | |
z definicji |x+2|≥0 więc 1−3x≥0 więc 1≥3x więc x≤ |
| |
| | 3 | |
| | 1 | |
1 przypadek. x∊[−2, |
| ]. Wtedy x+2≥0 |
| | 3 | |
więc x+2+3x=1 czyli 4x=−1 więc x=−1/4
2. przypadek x<−2 wtedy |x+2|=−(x+2)
więc −x−2+3x=1 więc 2x=3 więc x=3/2 (nie nalezy do rozważanego przedziału)
Odp; x=−1/4
5 lis 01:28
Aga1.:

Lub Graficznie
Ix+2I=−3x+1
y=Ix+2I niebieski
y=−3x+1 czerwony
Punkt wspólny zielony
odp.x=−1/4
5 lis 08:46
Stef:
Przy rozwiązywaniu tego równania nie trzeba przenosić składnika 3x na drugą stronę
5 lis 09:15
Kacper:
Oczywiście, że nie trzeba, natomiast każdy ma własne pomysły.
5 lis 09:22
pigor: ..., a jak nie potrafisz inaczej, to zawsze
możesz niezawodnie przedziałami i np. tu tak :
Ix+2I+3x=1 ⇔ (x+2<0 i −x−2+3x=1)
v (x+2 ≥0 i x+2+3x=1) ⇔
⇔ (x< −2 i 2x=3)
v (x ≥ −2 i 4x= −1) ⇔ x∊∅
v x= −
14 ⇔
⇔
x∊{−14} . ...
6 lis 00:01