matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiaz rownanie w zbiorze liczb zespolonych
Aleria:
Taki przykład; W zbiorze licz zespolonych rozwiaz rownanie: x
5
+ 4x
3
− 5x = 0
5 lis 01:17
:):
x
5
+4x
2
−5x=x(x
4
+4x
2
−5) więc x=0 lub x
4
+4x
2
−5=0 x
2
=t więc t
2
+4t−5=0 więc....
5 lis 01:22