Oblicz odległość między dwoma trafieniami.
Andzia: Do prostopadłej tarczy strzelniczej znajdującej się w odległości 50 m oddano dwa strzały w
kierunku poziomym przy jednakowym wycelowaniu z karabinu. Prędkość początkowa pocisku w
pierwszym przypadku wynosiła 320 m/s, w drugim 350 m/s. Jaka jest odległość między dwoma
punktami trafienia w tarczę?
5 lis 00:37
Qulka:
5•502(1/3202 − 1/3502)= 0,020m = 2cm
5 lis 00:53
Andzia: A skąd się wzięło to 5?
5 lis 08:35
Qulka:
S=gt2/2 ... grawitacja 10 więc g/2=5
5 lis 21:51