Równania trygonometryczne
Alohomora: Do równań trygonometrycznych można podobno używać wzorów redukcyjnych... Jak to konkretnie
zrobić? Na przykładzie:
sin2x−sinx*cosx−2cos2x=0
2(sin2x−2cos2x)−2sinx*cosx=0
2(cos2x−cos2x)−sin2x=0
2cos2x−sin2x−2cos2x+1=1
2cos2x−sin2x−cos2x=1
cos2x−sin2x−1=0
4 lis 23:27
PW: W pięciu przekształceniach (myląc się w dodatku po drodze) osiągnęłaś (a właściwie nie
osiagnęłaś) to co można było jednym posunięciem pokazać. Żaden z zastosowanych wzorów nie był
wzorem redukcyjnym. Jaki jest cel Twojego pytania?
4 lis 23:47
Eta:
sin2x−sinx*cosx−2cos2x=0 \ : cos2x≠0
tg2x−tgx−2=0 ⇒ (tgx−2)(tgx+1)=0 ⇒ ............
5 lis 00:28