liza: Pomóżcie mi proszę to rozwiązać...


x
3-4x
2-11x+30=0 ; (x
2-8x+6)/(x
2+2)-5<0
27 paź 19:52
pipi: już Ci częściowo podałam
27 paź 20:09
liza: a może masz pomysł na 2 przykład
27 paź 20:20
27 paź 20:34
pipi: Sprawdź drugi i jeszcze raz napisz poprawnie bo coś go nie mogę rozszyfrować może źle
napisałas
27 paź 20:36
liza: Dobrze napisałam
28 paź 09:20
pipi: zad 2/
Xkw -8X +6 =0 policz Δ-te i miejsca zerowe
powinno Ci wyjść X1= 4 + V10 X2 = 4 - V10
Xkw +2 -5= Xkw - 3 =0 => X3 =V3 X4 = - V3
zaznacz te miejsca zerowe na osi ( ale pamiętaj o przeanalizowaniu kolejności
połoźenia)
czyli np X1 ≈ 7,16 X2 ≈ 0,83 X3 ≈ 1,73 X4 ≈ - 1,73
narysuj więc krzywą pomocniczą przez te punkty zaczynajac od prawej strony od góry
i wybierz przedziały w których masz wartości ujemne (<0)
odp powinna być X∈ ( - V3, 4 - V10) U ( V3 , 4+ V10)
28 paź 16:22
pipi: a jeszcze określ dziedzinę D = R - { -V3, V3}
28 paź 16:23
liza: Szczerze mówiąc, to nie rozumiem

i nie wychodzi mi (a co znaczy V?) i jednak nie
zrozumiałyśmy się co do przykładu (sorki chyba moja wina

) może teraz lepiej zapiszę
[(x
2-8x+6)/(x
2+2)]-5<0
28 paź 16:56
pipi: nooo to zmienia postać rzeczy


! a V3 to pierwiastek kwadratowy z trzech
28 paź 17:21
pipi: zaraz Ci obliczę
28 paź 17:22
pipi: dziedzina D=R bo Xkw+2 ≠0 dla każdego X ∈ R
Xkw -8X +6 -5(Xkw +2)
--------------------------------- <0
(Xkw +2)
Xkw -8X +6 - 5 Xkw -10 <0 bo (Xkw +2) >0 dla każdego X⊂R
-4Xkw -8X - 4 <0 / (-4)
Xkw +2X +1 >0 bo zmiana zwrotu


2
(X +1) >0 tzn ,że X ∈ (-∞, -1) U(-1, ∞)
odp X∈(-∞,-1)U(-1,∞)
28 paź 17:38
liza: Dzięki wielkie Mądra Kobieto

Niech Ci Pan Bóg w dzieciach wynagrodzi
28 paź 17:43
pipi: we wnukach raczej
28 paź 17:44
liza: Wedle życzenia
28 paź 17:46
adin: x3+11x+30≤0
3 lis 10:38
adin: Pomoże ktoś rozwiązać to równanie
3 lis 10:38
sushi_ gg6397228:
trzeba poszukadzac dzielnikow wyrazu wolnego
x=−2 −8−22+30=0 pasuje
(x3+11x+30) : (x+2)
3 lis 10:40
adin: Normalnie wielkie dzięki nie wiem jak mam się odwdzięczyć.
3 lis 10:47