Podaj dziedzinę funkcji!
Dziedzina: f(x) = ln(x+4) + e4x−8
4 lis 22:38
zombi: Wystarczy wyznaczyć dziedzinę ln(x+4)
4 lis 22:39
karolina:
4 lis 22:42
Dziedzina: x+4 > 0
x > −4
x ∊ (−4,+ ∞)
4 lis 22:42
Dziedzina: A w tym:
Co będzie?
Zarówno 1 jak i 2 sprzeczne
4 lis 22:45
zombi: Pod pierwiastkiem może być wszystko bo x4+16 ≥ 0 dla x∊R, natomiast x2+1 nigdy się nie
zeruje, bo znowu
x2+1 ≥ 0 dla x∊R, wniosek?
4 lis 22:47
Dziedzina: df: R
4 lis 22:49
Dziedzina: f(x) = x−2/x+5 + √−2x−6 / pod pierwiastkiem
x ≠ −5
−2x −6 ≥0
x ≤ 3
Df?
4 lis 22:53
zombi: Twoje iksy muszą spełnić oba warunki czyli x ≠ 5 i x ≤ 3.
Więc x∊(−∞,−5) ∪ (−5,3]
4 lis 22:59
Dziedzina: Dzięki

f(x) 1/x +
√x2−4x
x≠0
x
2 −4x ≥0
x(x−4) ≥ 0
x = 0
x = 4
x ∊ (−
∞, 0 > u < 4,+
∞)
Ostatecznie:
Df: x ∊ (−
∞, 0) u > 4,+
∞)
tak?
4 lis 23:20
zombi: Tak
4 lis 23:21
Dziedzina: f(x) = ln(x
2−1)
Logarytm naturalny o podstawie "e"
Dziedzina to: (−
∞, −1) u ( 1, +
∞)
4 lis 23:36