Presage: Okej, zaczynamy od dziedziny :
Mianownik ≠ 0
x−2 ≠ 0
x ≠ 2
oraz, wyrazenie pod pierwiastkiem ≥ 0
2x−1≥0
2x≥1
x≥1/2
Zatem ostatecznie otrzymujemy x∊<1/2;+
∞) / {2}
zeby ułamek był mniejszy od 1, to albo musi być ujemny, czyli:
x−2< 0
x<2
albo... licznik musi byc mniejszy od mianownika, czyli:
√2x−1 < x−2
Odrazu widzimy tutaj, ze x−2 nie moze byc mniejszy od 0, poniewaz pierwiastek zawsze jest
dodatni, wiec:
dla x <2 − nierownosc sprzeczna
dla x ≥ 2 :
podnosimy do kwadratu :
2x − 1 < x
2 + 4 − 4x
0 < x
2 −6x + 5
Δ = 36 − 20 = 16
√Δ = 4
x
1 = 6+4 : 2 = 5
x
2 = 6−4/ : 2 = 1 => x ∊ (−
∞,1) suma (5,+
∞) i x ≥ 2 , wiec x ∊(5,+
∞)
Dlatego tez mamy kilka różnych wyników :
(x≥1/2 i x < 2) lub x∊(5,+
∞) ⇒ x∊<1/2;2) suma (5;+
∞), co jest dokladnie tym
samym, co masz zapisane
pigor: ..., np. tak: D : 2x−1≥0 i x−2≠0 ⇔
x ≥12 i x≠2, wtedy
(
12≤ x< 2 i
√2x−1 >x−2)
v ((*)
x>2 i
√2x−1< x−2) ⇔
⇔ (**)
12≤ x< 2 v 2x−1< x
2−4x+4 ⇒ x
2−6x+5 <0 ⇔ (x−1)(x−5)< 0 ⇔
⇔ x< 1 v x >5, stąd i z (*) ⇔
x>5 , zatem
x∊ [12;2) U (5;+∞). ...