matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
POMOCY
qflowe:
x
2
+ mx − 1
Wyznacz wartość parametru m, dla którego funkcja f(x)=
x−5
osiąga ekstremum lokalne dla x=3.
4 lis 22:14
olekturbo:
(2x+m)(x−5) − x
2
− mx + 1
f'(x) =
(x−5)
2
f'(x) > 0 ⇔ (2x+m)(x−5) − x
2
− mx + 1 > 0 2x
2
−10x+mx−5m−x
2
−mx+1 > 0 x
2
−10x−5m+1 > 0 f'(3) = 9−30−5m+1 = 0 −20 = 5m m = −4
4 lis 22:19