Zadanie z trescia, rowniania z pierwiastkami.
Presage: Dziewiec pierwiastkow z 2/3 całkowitej liczby słoni sumujemy z 6 pierwiastkami z 3/5 reszty,
otrzymując liczbe słoni w lesie. Oprocz nich są jeszcze 24 słonie. Ile jest wszystkich słoni ?
Taka treść zadania
Pomocy, bardzo prosze
4 lis 22:02
Qulka: 150 słoni
4 lis 22:12
Presage: Nie spamcie... tez odp bez obliczen nie przyjmuje.
4 lis 22:17
Qulka: 9√2x/3+6√(3(x−9√(2x/3))/5+24=x
4 lis 22:19
Presage: Tak Qulka, ale jak to obliczyc, moglabys po kolei ?
4 lis 22:21
Qulka: wszystko co bez pierwiastków na drugą stronę i obustronnie do kwadratu ..i jeszcze raz .. i
powinno się udać

a jak nie to jeszcze raz
4 lis 22:31
Presage: Nie mogłabyś mi tego ładnie rospisać, nie chciałoby Ci się ? Lepiej sobie radze z geometrii, a
to mnie troszke przeraża, przez ten pierwiastek pod pierwiastikem :'(
4 lis 22:33
Presage: Ponawiam prośbe.
4 lis 23:12
PW: Chcesz po prostu wymusić odrobienie zadania za Ciebie. My tu tylko pomagamy, nie odrabiamy prac
domowych i nie rospisujemy.
5 lis 00:06
Presage: Nie odrobienie zadania za mnie... tylko sobie nie radze w podnoszeniu tego wszystkiego do
kwadratów, tego naprawde jest duzo...
5 lis 22:45
Qulka: to pisz..będziemy poprawiać
5 lis 22:54
Presage: 9√2x/3 + 6√3(x−9√2x/3)/5 = x − 24
Wyznaczamy dziedziny:
2x/3 ≥0 3(x−9√2x/3)/5 ≥0
x≥0 x−9√2x/3 ≥ 0
x ≥ 9√2x/3
Z racji tego, ze Prawa strona zawsze liczba nieujemna, to lewa
strona musi byc tez nieujemna, a dzieje sie tak dla x ≥ 0, mozemy wtedy podniesc do kwadratu:
x2 ≥ 81*2x/3
x2 − 54x ≥ 0
Δ = 542 √Δ = 54
x1 = (54+54) / 2 = 54
x2 = −54+54 / 2 = 0
x∊(−∞,0> suma <54;+∞) oraz x ≥ 0 ⇒ x∊<54;+∞)
Dziedzine wyznaczyłem, ale problem sprawia mi podnoszenie tego wszystkiego do kwadratu.
9√2x/3 + 6√3(x−9√2x/3)/5 = x − 24 ( zawsze dodatnie po 2 stronach, wiec
podnosimy)
81*2x/3 + 36*3(x−9√2x/3)/5 + 2*(9√2x/3)(6√3(x−9√2x/3)/5 = x2 + 576 − 48x
Tutaj już moje zdolnosci się koncza :'(
5 lis 23:07
Qulka: wymnóż poskracaj i zostaw pierwiastki po lewej a resztę na prawo
5 lis 23:10
Presage: 54x + 108/5*(x−9
√2x/3 + 2*(9
√2x/3)(6
√3(x−9√2x/3)/5 = x
2 + 576 − 48x
108x/5 − (972
√2x/3)/5 + (18
√2x/3)(6
√3(x−9√2x/3)/5 = x
2 + 576 − 102x
−192
√2x/3 + 108
√2x/3 * 3(x−9√2x/3)/5 = x
2 + 576 − 102x − 108x/5
Kurcze... nwm czy to dobrze robie wgl

Byłabyś wstanie troszke mi to uproscic ?
5 lis 23:19
Qulka: 192/5 = 194,4
194,4a+108√(2x2−18xa)/5=..ok
5 lis 23:26
Presage: A czemu tam jest 192/5 ? To ja coś w obliczeniach zle przepisalem ?
5 lis 23:28
Qulka: miało być 972/5=194,4
5 lis 23:31
Presage: −192a + 108p{2a
2 * 3(x−9a)/5 = x
2 + 576 − 618x/5 = x
2+576 − 123,6x
Teraz kompletnie nwm co robic

To nie na moj poziom, ewidetnie
. Takze, za kazda rade
bardzo Ci dziekuje Qulka
5 lis 23:32
Presage: −194,4a + 108√2a2 * 3(x−9a)/5 = x2 + 576 − 618x/5 = x2+576 − 123,6x
Poprawiłem*
5 lis 23:34
Qulka: też mi się nie podoba ale trzeba potęgować
5 lis 23:38
Qulka: albo spróbuj na piechotę w całkowitych rozwiąż
2x/3=a
2
3/5(x−9a)=b
2
więc
9a(a−6)=10b
2 i szukaj na piechotę ile spełnia i potem pasuje do górnego

na pewno będzie a=10
ale trzeba by sprawdzić jeszcze a=16 ..20 ..itd
5 lis 23:46
PW: I o to idzie. Suma liczb
i
ma być całkowita (dawać liczbę słoni w lesie).
Dla x = 5
2·3·2 = 150 dostajemy
| | 3 | |
b =6( |
| (150−90)1/2 = 36 |
| | 5 | |
a + b= 90 + 36 = 126 − liczba słoni w lesie.
126 słoni z lasu + 24 słonie "spoza lasu" = 150 słoni − zgadza się, bo wzięliśmy x = 150.
Uwaga. x = 5
2·3·2 = 150 nie wzięło się "z powietrza" − tak dobieraliśmy czynniki, żeby pod
pierwiastkiem występującym w definicji a skróciła się liczba 3 i żeby liczba 2 dostała drugi
taki sam czynnik pozwalający uzyskać całkowity pierwiastek. Czynnik 5
2 był potrzebny po to,
by liczba a (i w konsekwencji liczba (x−a)) zawierała czynnik 5 potrzebny do skrócenia z
mianownikiem w definicji b.
Może to chałupnictwo, ale skuteczne. Trudniej pewnie by było wykazać, że innych rozwiązań nie
ma.
6 lis 00:51
Presage: Dziękuje bardzo i powiem tak, ogarniam dlaczego czynniki pierwsze x to 3,5 ( potrzebne nam są
do wyeliminowania mianowników) tak samo dlaczego jest 2 ( zeby liczba pod pierwiastkiem byla
kwadratem liczby całkowitej ( 3 już mielismy w czynnikach pierwszych x ) ), ale nwm skad się
tam wzielo 52, mozesz mi dokladnie napisac, ale juz same piątki skąd się dokladnie wziely ?
6 lis 17:20
PW: Napisałem, postaraj się to zrozumieć − jest tam √(x − a) − wynik pierwiastkowania ma się
skrócić z piątką w mianowniku.
Czy to jest jakieś zadanie konkursowe? W takim nie powinienem pomagać, a Ty domagać się pomocy
aż tak szczegółowej.
6 lis 19:47