POMOCY!
Tahoe: Zbadaj, czy istnieje pochodna funkcji f(x) = x|x| − x w punkcie x0 = 0.
POMÓŻCIE, PROSZĘ !
4 lis 21:41
olekturbo: dla x ≥ 0
f(x) = x2
f'(x) = 2x = 2*0 = 0
istnieje
4 lis 21:43
olekturbo: Błąd w zapisie.
f'(x) = 2x
f'(0) = 0
4 lis 21:45
Tahoe: Mogę prosić o wyjaśnienie tego zadania? Oceniane jest na 5 punktów, więc to raczej za mało.
4 lis 21:48
olekturbo: Nie rozumiem co tu wyjaśniac.
Masz funkcje f(x) = x|x|.
Mamy sprawdzić dla 0.
|x| = x, gdyż 0 ∊ <0,∞)
f(x) = x2
Liczymy pochodną
f'(x) = 2x
Badamy ile wynosi pochodna w punkcie x0 = 0
f'(0) = 0
4 lis 21:50
Tahoe: W sumie to to zadanie było całkiem proste. Dziękuję za pomoc.
4 lis 21:57
Godzio:
Badając istnienie pochodnej skupiłbym się na definicji, ale to moje zdanie
4 lis 21:58
Tahoe: Albo właściwie nie. Bo tam jest f(x)= x|x|−x. Gdzie zniknął ten ostatni "x" ?
4 lis 21:59
olekturbo: W sumie w zadaniu nie ma określone, że ma być z definicji pochodnej, dlatego pokazałem
łatwiejszą drogę.
4 lis 21:59
olekturbo: Ajj, zrobiłem dla f(x) = x|x|. Analogicznie bedzie dla f(x) = x|x|−x
4 lis 22:00
Mila:
W x=0 występuje zmiana wzoru, tym samym wykresu,
przychyliłabym się do propozycji Godzia, że należy badać w x=0 pochodną z definicji.
4 lis 22:27