logika
adam: Rozważyć formułę
(¬p ⇒ ¬q) ⇒ (p ⇒ q)
i znaleźć równoważną w postaci CNF
(¬p ⇒ ¬q) ⇒ (p ⇒ q) = ¬(¬¬p v ¬q) v (¬p v q) =
(¬¬¬p ∧ ¬¬q) v (¬p v g) =..... dalej sam zrobie
||
\/
czy tutaj zamiast ⋀, powinno być ∨? na jakie prawo się tutaj powołujemy?
4 lis 21:33
adam: .... już chyba wiem. Na prawo De Morgana.
4 lis 21:34
adam: ≡ (¬¬¬p ∧ ¬¬q) ∨ (¬p ∨ q)
≡ (¬p ∧ q) ∨ (¬p ∨ q)
≡ (¬p ∨ ¬p ∨ q) ∧ (q ∨ ¬p ∨ q) − skąd to wiadomo? jakie tutaj prawo się stosuje, z formuły
wyżej?
4 lis 21:40
adam: ?
4 lis 22:19