macierz
Blue: Oblicz macierz odwrotną do macierzy
1−i 1+i
i 2+i
Niby proste, ale mi wychodzi inny wynik niż w odp.
Mógłby ktoś chociaż swój wynik napisać
4 lis 21:31
Godzio:
W = (1 − i)(2 + i) − (1 + i)i = 2 + i − 2i + 1 − 1 + 1 = 3 − i
Można się bawić w upraszczanie
4 lis 21:57
Blue: a nie powinien wyznacznik wyjść 4 i 2i?
4 lis 22:20
Blue: sorry, 4−2i
4 lis 22:20
zombi: Tak wychodzi 4−2i, Godzio zmiast −i napisał −1 przy końcu
4 lis 22:26
Blue: no i mam problem , bo wynik w odpowiedziach mam inny niż mi wyszedł... Mógłby ktoś już po
przekształceniach napisać, jaki mu wynik wyszedł?
5 lis 20:52
zombi: Pokaż jak liczysz, będziemy szukali wspólnie błędu. Bo szczerze nie chce mi sie tego liczyć
5 lis 20:58
Blue: Normalnie liczę

najpierw wyznacznik, potem macierz dołączoną no i usuwam i z mianownika
5 lis 21:39