Czy ta funkcja jest parzysta?
Slonce: Czy funkcja f(x)= |x−2|/|x+2| jest parzysta?
Teoretycznie patrząc na wykres tej funkcji jest on symetryczny względem osi OY. Ale jak
podstawię sobie do wzoru na parzystość funkcji −x czyli f(x)= −f(x) to nie do końca wiem
jak to dalej
wyprowadzić bo zostaję z czymś takim f(−x)= |x+2|/|x−2| i z tego wychozi, że funkcja nie jest
parzysta. Czy ktoś mógłby mi pomóc to rozwiązać?
4 lis 21:27
Pawel: Funkcja nie jest parzysta.
4 lis 21:47
Slonce: A mogłabym prosić o jakieś wyjaśnienie dlaczego tak jest?
4 lis 21:49
Godzio:
Bo f(−x) ≠ f(x)
4 lis 21:51
olekturbo: Funkcja jest parzysta ⇔ f(x) = f(−x)
4 lis 21:51
olekturbo: A w tym przykładzie tak nie ma, więc jest nieparzysta
4 lis 21:52
Lorak: Slonce, pewnie na zły wykres patrzysz
olekturbo, nie jest nieparzysta.
4 lis 22:09
olekturbo: Ojej, chcialem napisac, ze nie jest parzysta. Ale babol
4 lis 22:11
Lorak:
4 lis 22:15
Slonce: Dziękuję wszystkim
4 lis 22:19