| 3x−2 | ||
1. Oblicz granicę funkcji f(x) = | w punkcie x0 = − √2 | |
| 2x+1 |
| x2 − 3x + 1 | ||
2. Oblicz granicę lim x→+∞ | ||
| (2x+1)(4x−3) |
| 2√2 | ||
3. Wykaż, że pochodna funkcji f(x) = | w punkcie x0 = 2 jest liczbą ujemną. | |
| x−3 |
| ⎧ | x2 dla x∊(−∞;1≥ | ||
| 5. Zbadaj ciągłość funkcji f(x) = | ⎩ | (x−2)2 dla x∊(1;+∞) | w punkcie x0 = 2. |
| x2 + mx −1 | ||
6. Wyznacz wartość parametru m, dla którego funkcja f(x)= | osiąga ekstremum | |
| x−5 |
| 3x−2 | −3√2−2 | |||
1) limx→−√2 | = | możez usunąć niewymierność z mianownika. | ||
| 2x+1 | −2√2+1 |
| x2−3x+1 | ||
2) lim x→∞ | = | |
| 8x2−6x+4x−3 |
| x2−3x+1 | ||
=lim x→∞ | = | |
| 8x2−2x−3 |
| |||||||||||||||||
=limx→∞ | = | ||||||||||||||||
|
| 1 | ||||||||||||||||||
=limx→∞ | = | ||||||||||||||||||
| 8 |
| 1 | ||
f'(x)=2√2*(− | ) | |
| (x−3)2 |