Logarytmy
Magda: Wyznacz najwieksza wartosc funkcji log3 (6x−x2).
Jak to zrobic? I o czym nalezy pamietac przy wyznaczaniu najmniejszej/najwiekszej wartosci
funkcji logarytmicznej? Czy ma to zwiazek z podstawa?
4 lis 21:23
Mila:
f(x)=log3(6x−x2)
1) dziedzina
6x−x2>0⇔
x*(6−x)>0
x∊(0,6)
log3(x) jest funkcją rosnącą, zatem największa wartość funkcji
f(x) zostanie osiągnięta dla największej wartości wyrażenia (6x−x2) i x∊(0,6)
xw=3∊(0,6)
6*3−9=9 − największa wartość g(x)=6x−x2 w przedziale (0,6)
log3(9)=2 szukana wartość.
==================
4 lis 22:40