Nierówności wymierne
roszpunka: Oblicz:
x< √ x2 + x − 2
4 lis 21:16
Metis: Założenia i stronami do kwadratu.
Albo metodą analizą starożytnych.
4 lis 22:46
Presage: Zał :
x2 + x − 2 ≥0
Δ=1 + 8 = 9 √Δ = 3
x1 = (−1 + 3) / 2 = 2/2 = 1
x2 = −1 − 3 / 2 = −4/2 = −2 x∊(−∞,−2) suma (1,+∞)
x<√x2+x−2
jesli x<0, to zawsze to występuje, więc nierównosc zawsze prawdziwa dla x<−2 ( Musimy wziac
pod uwage dziedzine)
dla x> 0, mamy po obydwóch stronach ten sam znak, wiec nic nie stoi na przeszkodzie
kwadratowania tych stron :
x2 < x2 + x − 2
0 < x − 2
x > 2
x > 2 , dziedzine mamy x > 1, zatem wszystkie wyrazenia z x>2 spelniaja zal. wiec mozna zapisac
:
x∊(−∞,−2) suma ( 2,+∞) − Odpowiedz.
4 lis 22:59