Równanie zespolone.
a1: Hi. Pisałem juz o tym zadaniu około tydzień temu ale okazało się, iż jest niepełne. Chodzi
dokładnie o:
(z−i)
n−(z+i)
n=0 , n należy do N
rozwiązałem go tak
(z−i)
n−(z+i)
n=0
(z−i)
n=(z+i)
n/:((z+i)
n
z−i=(z+i)wk
| | 2π | | 2π | |
Z tego wynika iz mamy n−1 rozwiązań równania, gdy wk=(cos |
| +isin |
| ) |
| | n | | n | |
Rozwiązanie jest niby ok, ale mam dojść z tego iż rozwiązaniem tego równania jest zbiór liczb
rzeczywistych. Jak mam to zrobić?
4 lis 21:02
a1: up
4 lis 21:43
a1: up
4 lis 21:58
Godzio:
Zbiór liczb rzeczywistych?
W sensie np. z = 0 i dla każdego n mam (−i)n − in = in((−1)n − 1) = 0? Wątpię.
4 lis 22:00
a1: Niby takie jest rozwiązanie.
4 lis 22:15
PW:
z−i=(z+i)wk
z−i=zw
k+iwk
z − zw
k = iw
k+ i
z(1 − w
k) = i(1 + w
k)
Brakło tego "i" w liczniku, ale tak czy inaczej
nie ma powodu sądzić, że rozwiązaniami są
liczby rzeczywiste (w dodatku wszystkie!).
Rozwiązań jest n−1, nie tworzy rozwiązania.liczba w
0 = 1 (bo mianownik ułamka byłby zerem).
Jest to zgodne z zasadniczym twierdzeniem algebry − równanie stopnia (n−1) ma (n−1) rozwiązań,
a wbrew pozorom badane równanie jest równaniem stropnia (n−1).
4 lis 23:32