Zbadajmy ciągłość funkcji
Osgoth: Mam pytanko, jeśli obliczamy ciągłość funkcji
np.
Df: R \ {−2,0,2}
A więc mamy tak:
| 4−x2 | |
| , gdy x∊(−∞,−2) ∪(0,2) |
| 4x−x3 | |
| 4−x2 | |
| , gdy x∊(−2,0) ∪(2,∞) |
| x3−4x | |
I teraz możemy zauważyć, że funkcja jest ciągła w tych przedziałach.
Czy to jest już odpowiedź? Czy muszę obliczyć coś jeszcze?
4 lis 20:47
Osgoth: Ponnawiam pytanie, za 6 dni Kolos musze wiedzieć xd
4 lis 21:09
E.La: ...
4 lis 22:29
Osgoth: halu?
4 lis 23:23
PW: Nie chcesz sobie ułatwić.
| 4−x2 | | 1 | |
| = |
| gdy 4−x2 > 0, czyli dla x∊(−2, 2)\{0} |
| |x||4−x2| | | |x| | |
| 4−x2 | | 1 | |
| = − |
| gdy 4−x2 < 0, czyli dla x∊(−∞, −2)∪(2, ∞) |
| |x||4−x2| | | |x| | |
Dalej pozbywamy się modułu rozważając x > 0 lub x < 0.
Piszesz "przepis na funkcję", który zawsze będzie miał postać
| | 1 | | 1 | |
f(x) = |
| lub f(x) = − |
| |
| | x | | x | |
(zależy na którym z 4 przedziałów).
Funkcja nie ma w dziedzinie liczb −2, 0 i 2, a więc pytanie o ciągłość w tych punktach nie ma
sensu.
Niektórzy jednak uważają, że jeśli granica lewo− i prawostronna w takich pojedynczych punktach
są równe, to można funkcję "dodefiniować" tak by była ciągła, nadając jej wartość tej wspólnej
granicy. Pewnie o to idzie w tym zadaniu − czy wykres można "skleić" w ten sposób dla x = − 2
lub x = 2.
5 lis 01:02