matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
log
gosiat0823:
log
1
/
4
(x+1)−2log
1
/
4
x> −1/2
4 lis 20:37
Janek191:
1
log
1
4
( x +1) − 2 log
1
4
x > −
; x > 0
2
1
1
log
1
4
(x + 1) − log
1
4
x
2
> −
log
1
4
2
4
x + 1
1
log
1
4
> log
1
4
(
)
−
1
2
x
2
4
więc
x +1
1
<
x
2
1
(
)
1
2
4
x +1
< 2 / * x
2
x
2
x + 1 < 2 x
2
0 < 2 x
2
− x − 1 2 x
2
− x − 1 > 0 Δ = 1 − 4*2*(−1) = 9
1 − 3
x
1
=
= 0,5
4
1 + 3
x
2
=
= 1
4
Odp. x ∊ < 1 ; +
∞
) ==============
5 lis 10:56