matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Błagam pomóżcie! :) WIELOMIANY
Patrycja:
1. Oblicz dla x= −2 , dla x=
√
2
(x
2
−2)(x
2
−9)−2(x−1)
2
= dla x=−2 , dla x=
√
2
−x(x
2
+x−2)−(x+3)
2
= 2. 3x
4
+6x
3
=3x
2
=
4 lis 20:29
azeta:
(−2)
2
=4 (
√
2
)
2
=2 (a−b)
2
=a
2
−2ab+b
2
to powinno wystarczyć
4 lis 20:32