Prawdopodobieństwo.
Helpneed: Szereg stanowi 8 chłopców i 7 dziewcząt. Oblicz prawdopodobieństwo, że na ostatnich dwóch
miejscach znajdzie się chłopiec.
4 lis 20:04
4 lis 20:09
Helpneed: Na pewno? Szczerze powiedziwaszy nie rozumiem...
4 lis 20:11
wmboczek: 13!/15!*8*7
4 lis 20:15
Tadeusz:
ja szczerze też nie rozumiem... jak mogłem to napisać
4 lis 20:19
Helpneed: A ktoś mógłby wyjaśnić? Rzucacie Panowie cyframi... chciałbym zrozumieć. Myślałem, że to będzie
| | 7*8 | |
coś w stylu |
| , bo chlopaka na ostatnie dwa miejsca można ustawić na 8*7 |
| | 14*15 | |
sposobów, a ze wszystkich ludzi w szeregu na 14*15 sposobów..
4 lis 20:37
Helpneed: Aha. Wmboczek napisał to co ja napisałem. XD Przepraszam, ale w sumie ciekawi mnie dlaczego
doszedłeś do tego porpzez zapis 13!/15!, zamiast w ten sposób co ja?
4 lis 20:40
olekturbo: Ustawiamy dwóch chłopakow z 8 na dwa ostatnie miejsca
| | 8! | |
Wariacja 2 z 8 = |
| = 7*8 |
| | 6! | |
Do tego na pozostałe 13 miejsc musimy kogoś usadzić − 13!
Ω = 15!
4 lis 20:47
wmboczek: 8*7 chłopacy na koncu
13 osób zostaje do uporządkowania 13!
Ω to uporządkowanie 15 osób 15!
4 lis 20:49