Oblicz granicę
Zbigniewski: | | 3n−1 | |
lim n→nieskonczonosci ( |
| ) (4n+1) |
| | 3n+2 | |
| | 3n−1 | |
Udało mi się to sprowadzić do postaci potęgi liczby Eulera e(4n+1)(ln |
| ) |
| | 3n+2 | |
Ale nie wiem co dalej, a kolokwium już we wtorek, xd
4 lis 20:02
o nie: w liczniku jest (3n−1)(4n+1) => 12n
2−n−1
| | 1 | | 1 | |
jak wyciągniesz 'n' przed nawias to masz n(12− |
| − |
| ) |
| | n | | n2 | |
| | 2 | |
w mianowniku wyciągasz sobie 'n' i masz n(3+ |
| ) |
| | n | |
| | 1 | | 12 | |
skracasz 'n', wszystkie |
| zamieniają się w zera i zostaje ci |
| =4 |
| | ∞ | | 3 | |
4 lis 20:14
o nie: i nachrzaniłem, w liczniku jest wyciągnięty n2 więc po skróceniu 'n' zostanie n w liczniku i
wszystko będzie nieskończonością
4 lis 20:15
Zbigniewski: Wybacz, nie wiem czemu, ale źle wyszedł mi zapis:
Miało być tak:
| | 3n−1 | |
( |
| ) do potęgi (4n+1) |
| | 3n+2 | |
4 lis 20:16
Zbigniewski: Na wolframalpha jak sprawdzałem odpowiedzi to powinno wyjść 1/e4
4 lis 20:20
Eta:
| | −3 | | 1 | |
to: [(1+ |
| )3n+2](4n+1)/(3n+2)= [e−3]4/3= e−4= |
| |
| | 3n+2 | | e4 | |
4 lis 20:28
Zbigniewski: Dzięki serdeczne zabieram się do rachowania
4 lis 20:48
Benny: @
Eta
| | 3n+2 | |
Czy prawidłowo potęga za pierwszym nawiasem nie powinna być równa |
| ?  |
| | −3 | |
4 lis 20:57
E.La: A skąd Eta wziąłeś [e−3]4/3?
W sensie, przecież powinno być [e−3]4n+1/3n+2 ?
4 lis 21:07
Eta:
@
E.La
@
Benny
stąd
| | −3 | |
lim (1+ |
| )3n+2= e−3 |
| | 3n+2 | |
4 lis 21:12
E.La: Aaaa przecież racja, wyłączamy n przed nawias i zostaje 4/3
4 lis 21:21
Eta:
4 lis 21:22
zombi: Może, żeby jeszcze dosadniej pokazać skąd bierze się wzór
Ety
| | a | | 1 | | 1 | |
(1+ |
| )n = (1 + |
| )n = [(1 + |
| )n/a]a |
| | n | | | | | |
Nawias kwadratowy dąży do e, natomiast a dąży do a
4 lis 21:22
Eta:
4 lis 21:24
E.La: Dobra to teraz taka petardunia
lim n→
∞ log (2
2+1) (4
n+1)
Czy też stosując się do podstawiania do liczby eulera?
Czy raczej zauważyć, że możemy użyć granicy specjalnej:
| | log a (1+n) | |
lim n→∞ |
| =log a e |
| | n | |
4 lis 21:34
Benny: @
Eta Ja wiem, że tak jest. Chodziło mi tylko o zapis
4 lis 21:37
E.La: wybaczcie, zły wzór wstawiłem, specjalna granica tutaj nie istnieje, odnosi się do granicy
funkcji przy x→0, a nie n→∞
4 lis 22:29