granica funkcji
grzesiuu: http://prntscr.com/8z1brj
Po ciągach przyszła kolej na funkcje. Jak jest wyłączony ten nawias z (x−1)? Przecież
nawet nie wychodzi to samo, gdy się pomnoży.
4 lis 19:59
Pawel: Prawdziwy jest wzor: (x
n − 1) = (x − 1)(x
n−1 + x
n−2 + ... + x
n−n), n ∊ N
Dla n=3 i n=4 kolejno otrzymujemy:
t
3 − 1 = (t − 1)(t
2 + t + 1), t
4 − 1 = (t − 1)(t
3 + t
2 + t + 1)
Podstawiajac za x = t
3, otrzymujemy
| | x−1 | |
x − 1 = (√3x − 1 )(3√x2 + 3√x + 1) ⇒ √3x − 1 = |
| |
| | 3√x2 + 3√x + 1 | |
dla x = t
4
| | x−1 | |
4√x − 1= |
| |
| | 4√x3 + 4√x2 + 4√x + 1 | |
Wowcas wyrazenie
| 4√x − 1 | | (x−1)(3√x2 + 3√x + 1) | |
| = |
| →3/4 |
| 3√x − 1 | | (x−1)(4√x3 + 4√x2 + 4√x + 1) | |
4 lis 22:12
grzesiuu: Teraz wszystko jasne, wielkie dzięki!
4 lis 22:56