rozwiąż nierówność
xyz: 7−x − 3 • 7x + 1 > 4
4 lis 19:28
Tadeusz:
mnożysz obie strony przez 7
x (bo możesz

)
4 lis 19:30
xyz: a dlaczego tak?
4 lis 19:31
4 lis 19:35
Tadeusz:
potem podstawienie ....założenie
t=1/7 x=....
4 lis 19:40
xyz: czy jeśli podstawię 7x = t, to t < 0 ?
i czy odpowiedzią jest x = −1 ?
4 lis 19:48
xyz: t > 0 *
4 lis 19:48
Tadeusz:
Dostaniesz t1=−1/3 sprzeczny z założeniami
t2= 1/7 i z tego x=...
4 lis 19:51
xyz: tak właśnie zrobiłam. dziękuje

jeszcze prosiłabym o podpowiedź to tego: 2
x + 3 −
x < 7 • 2
x − 2 − 3 • 5
x − 1
4 lis 19:57