rozwiaż równanie
Miłosz: W zbiorze liczb zespolonych rowiaż równanie:
|z4|=z2
4 lis 19:06
PW: To zadanie łatwe, ale "na pomyślenie".
Lewa strona jest z definicji liczbą rzeczywistą, to i prawa musi być rzeczywista.
Zacząć więc trzeba od tego − jakie liczby spełniają warunek
z2 ∊ R.
5 lis 00:20
Miłosz: Nadal nie wiem jak sie za to zabrac
7 lis 13:23
Dziwny człek: z definicji wartości bezwzględnej proste
z4=z2 v z4=−z2
z4−z2=0 z4+z2=0
t=z2 z2=t
t2−t=0 t2+t=0
t(t−1)=0 t(t+1)=0
t=0 v t=1 t=0 v t=−1 nie należy
z2=0 v z=1 v z=−1 z=0
z=0
z∊{−1,0,1}
7 lis 13:59
pipa: Miłosz przez całe dwa dni siedział (chyba na kiblu) i nie zrobił żadnego postępu
7 lis 15:07