Symetralna odcinka maly problem
Adrian: witajcie mam problem z wyznaczeniem środka odc symetralnej
moja nauczycielka zrobiła to tak:
X3=2+42=3
Y3=2+32=2,5
S=3,25
Nie rozumiem skąd się wzięło 3,25 mógłby mi ktoś to wytłumaczyć? Dziekuje za pomoc z góry
4 lis 19:04
Mila:
Symetralna nie ma środka, napisz całe zadanie.
4 lis 19:16
Tadeusz:
...a dlaczego Kasia ma niebieskie oczy ...
4 lis 19:19
Adrian: Napisz równanie symetralnej odcinka AB, jeśli :
A=(2,2) B=(4,3)
4 lis 19:21
Adrian: Przepraszam za mój błąd w treści chodziło mi o środek odcinka a nie o środek odcinka
symetralnej.
4 lis 19:25
Tadeusz:
pewnie miałeś
xs=3
ys=2,5
S=(3, 2,5)
4 lis 19:26
Tadeusz:
... kręcisz jak koń pod górę ... chyba jednak równanie symetralnej ... ale
4 lis 19:28
Mila:

Napisz równanie symetralnej odcinka AB, jeśli : A=(2,2) B=(4,3)
Środek AB:
S=(3;2.5) −środek AB
1) prosta AB (Potrzebny tylko wsp. kierunkowy)
y=ax+b
2=2a+b
3=4a+b
−−−−−−−−−odejmuję stronami
−1=−2a
Symetralna: s⊥AB i przechodząca przez S⇔
a=−2
s: y=−2x+b i S∊s
2.5=−2*3+b
b=8.5
s: y=−2x+8.5
4 lis 20:43