Zadanie z cosinusem
Marta: Witam, mam pytanie, wiecie może jak wykonać to zadanie

cos(−690).
zrobiłam to zadanie ale w odpowiedzi wyszło, że to jest −
√3/2 a mi wyszło bez minusa. Ktoś
mógłby wytłumaczyć co jest nie tak?
4 lis 18:45
azeta: cos(−x)=−cosx
4 lis 18:51
Mila:
cos(−690)=cos(690) bo cosx jest funkcja parzystą
| | √3 | |
cos(690)=cos(360+330)=cos(330)=cos(360−30)=cos(30)=+ |
| |
| | 2 | |
α==330
o− kąt IV ćwiartki i cosinus jest dodatni.
4 lis 18:52
azeta: oczywiście, przepraszam bez minusa
4 lis 18:54
Marta: A czyli w zadaniu jest jakiś błąd. A czy przy tg(−510) wychodzi − √3/3?
4 lis 18:57
Mila:
| | √3 | |
tg(−510)=−tg(510)=−tg(2*180+150)=−tg(150)=−tg(180−30)=−(−tg(30))= |
| |
| | 3 | |
4 lis 19:03
Marta: Faktycznie mój błąd.
Mogłabym prosić też o pomoc w ostatnim?
sin(2010).
Wyszło mi 1/2.
4 lis 19:07
Mila:
| | 1 | |
sin(2010)=sin(5*360+210)=sin(210)=sin(180+30)=−sin(30)=− |
| |
| | 2 | |
α=210 − kąt III ćwiartki, sinus jest ujemny.
4 lis 19:14
Marta: faktycznie zdążyłam sama obliczyć ale i tak jestem wdzięczna za zapewnienie mnie

Pytanie tylko, jeżeli wiemy, że już suma (5*360+210) leży nam w 3 ćwiartce to czemu nie dajemy
minusa przed sinusa?
Zawsze robimy to dopiero juz dla formy gdy jesteśmy w stanie sobie to przełożyć na jakąs liczbę
którą znamy dla danego kąta?
4 lis 19:17