matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciągłość funkcji
student:
Zbadaj ciągłość funkcji f(x):
2
1
x
−1
dla x≠0 f(x)=
2
1
x
+1
dla x=0 f(x)=−1 Nie wiem jak obliczyć granicę funkcji dla x dążącego do 0 z prawej i lewej strony.
4 lis 18:42
student:
2
1
x
−1
2
= 1−
i co dalej?
2
1
x
+1
2
1
x
+1
4 lis 19:05
Mila:
Podpowiedź:
1
lim
x→0
−
2
1
x
=0 bo lim
x→0
−
(
)=−
∞
x
1
lim
x→0
+
2
1
x
=
∞
bo lim
x→0
+
(
)=
∞
x
5 lis 15:03