funkcja wykładnicza
grudka: 444. Dane jest równanie x2+(9a+3a)x+27a=0, w którym x jest niewiadomą. Wykaż, że dla każdej
liczby rzeczywistej a dane równanie ma co najmniej jedno rozwiązanie.
Otrzymałam taką postać: x2+33a+39a
Δ=...36a−39a+1−3{9a}=
?
4 lis 18:41
grudka: ( końcówka delty to −39a )
4 lis 18:42
grudka: ups
4 lis 18:42
grudka: hmmm
4 lis 19:01
grudka: teza. Δ≥0
Δ≥0 ⇔ 36a(1−33a+1−33a)≥0 ⇔ 36a≥0 lub 1−33a+1−33a≥0 ⇔
4 lis 19:16
grudka: 1=30
4 lis 19:17
grudka: ?
4 lis 19:17
Metis: Przecież postać jaką otrzymałeś to nie równanie kwadratowe postaci : ax2±bx±c , więc skąd Δ
4 lis 19:25
Metis: x2+(32a+3a)x+33a=0
Dane równanie kwadratowe, gdzie a=1, b=32a+3a , c=33a ma co najmniej jedno rozwiązanie
jeśli Δ≥0
Δ= (32a+3a)2−4*33a ⇔ 32a+2*33a+34a−4*33a
Δ≥0 ⇔ 32a+2*33a+34a−4*33a ≥ 0
Niechaj t=3a , gdzie t>0
t2+2t3+t4−4t3≥0
t4−2t3+t2≥0
(t−1)2 t2≥0
(3a−1)2*32a≥0 , juz widac?
4 lis 19:37
grudka: źle przepisałam:
mam x2+33ax+39a
4 lis 19:38
Metis: Tak, czy inaczej źle.
32a+3a≠33a i 27a≠39a , bo 27a=(33)a = 33a
4 lis 19:40
grudka: nie rozumiem skąd taka delta : <
4 lis 19:48
grudka: o, już mam
4 lis 19:50
Metis: Δ=b2−4ac
Nasze b= b=32a+3a , nasze c=33a , a=1
Wstawiamy i otrzymuje to co wyżej.
4 lis 19:50
grudka: czyli 3a≥1 lub 32a≥0 ⇔a≥0 lub a∊zbioru pustego ?
4 lis 20:00
grudka: ?
5 lis 06:44