funkcja wykładnicza
grudka: 441. Wykaż, że liczba (1+20132)(1+20134) jest dzielnikiem liczby
1+2013+20132+20133+20134+20135+20136+20137.
poproszę o wskazówkę.
4 lis 18:29
grudka: jak wyłączyć 1+20132 ?
4 lis 18:43
Eta:
liczba :1+2013+20132+20133+20134+20135+20136+20137=
grupujemy po dwa składniki
otrzymując:
(1+2013) +20132(1+2013) +20134(1+1013)+20136(1+2013)=
2014+20132*2014+20134*2014+20136*2014=
=2014(1+20132+20134+20136)
liczba : (1+20132)(1+20134)= 1+20132+20134+20136
zatem..............
4 lis 18:54
===:
(1+20132)+2013(1+20132)+20134(1+20132)+20135(1+20132)=
(1+20132)(1+2013+20134+20135)=(1+20132)[(1+20134)+2013(1+20134)]=
4 lis 18:56
grudka: 2014(1+20132)(1+20134), zatem 1014 | 2014(1+20132)(1+20134) cnd
dziękuję
4 lis 19:00