rozłóż na czynniki liniowe
filip: rozłóż na czynniki liniowe: z4 − 1
4 lis 18:16
Mila:
W zbiorze liczb zespolonych:
z4−1=(z2−1)*(z2+1)=(z−1)*(z+1)*(z2−i2)=(z−1)*(z+1)*(z−i)*(z+i)
4 lis 18:20
filip: dziękuje bardzo za pomoc
4 lis 18:25
filip: jakbym jeszcze mógł się dowiedzieć skąd się wzięło z2−i2 to byłbym wdzięczny. (Dopiero
zaczynam te rzeczy i jestem troche zielony)
4 lis 18:35
Mila:
z2+1=z2−i2 bo i2=−1
więc:
z2−i2=z2−(−1)=z2+1
4 lis 18:36
filip: aaa dobra wszystko jasne! jeszcze raz dziękuję
4 lis 18:40
Mila:
4 lis 18:53