| 1 | ||
sinx+cosx< | Dla x∊<π;2π> | |
| cosx |
| 1 | ||
sin(x)+cos(x)− | <0 /*(cos2(x) | |
| cos(x) |
| π | ||
cos(x)*[sin(x)*√2sin( | −x)]<0 | |
| 4 |
| π | ||
(cos(x)<0 i √2sin(x)*sin( | −x)>0) lub (cos(x)>0 i | |
| 4 |
| π | ||
√2sin(x)*sin( | −x)<0) | |
| 4 |
| 3 | ||
cos(x)<0 x∊[π, | π) w przedziale [π,2π] | |
| 2 |
| π | ||
√2sin(x)*sin( | −x)>0 | |
| 4 |
| π | ||
sin(x)*sin( | −x)>0 | |
| 4 |
| π | 1 | π | π | |||||
sin(x)*sin( | −x)= | [cos(x−( | −x})−cos(x+ | −x)]= | ||||
| 4 | 2 | 4 | 4 |
| 1 | π | π |
| ||||||||||||||||||||
= | [cos( | −2x)−cos | = | ||||||||||||||||||||
| 2 | 4 | 4 | 2 |
| π | √2 | |||
cos( | −2x}= | |||
| 4 | 2 |
| π | π | |||
cos( | −2x)=cos | |||
| 4 | 4 |
| π | π | |||
1) | −2x= | +2kπ i k∊C −2x=0+2kπ x=−kπ | ||
| 4 | 4 |
| π | π | 2π | π | |||||
2) | −2x=− | +2kπ k∊C −2x=− | +2kπ x= | −kπ | ||||
| 4 | 4 | 4 | 4 |
| |||||||||||||||||
ma byc= | =0 | ||||||||||||||||
| 2 |