Okrąg wpisany w trójkąt
Gambit:

Witam. Mam problem z tym zadaniem:
Na okręgu o promieniu 3 opisano trójkąt równoramienny o kącie między ramionami równym
120 stopni. Oblicz długość boków tego trójkąta.
Dane:
r=3
Kąt między ramionami = 120°
a=?
b=?
Wykonałem rysunek i dalej nie wiem jak się za to zabrać. Czy byłby ktoś w stanie pomóc
mi z rozwiązaniem tego zadania? Z góry bardzo dziękuję
4 lis 17:36
J:
| 1800 − 1200 | |
| = 300 ... a teraz łatwiej ? |
| 2 | |
4 lis 17:39
Gambit: hm, nie za bardzo wiem co daje mi wyliczenie jednego kąta ostrego w tym trójkącie
4 lis 17:49
Gambit: ok, po wielu próbach dałem radę rozwiązać to zadanie
temat do zamknięcia
4 lis 19:04
Jolanta: Może ktos podpowiedzieć jak to zrobic.Rozwiazałam ale zastanawiam sie czy nie dałoby sie
prościej
19 kwi 22:43
Jolanta: wykorzystałam wzory na różnicę sin15
0=sin(45
0−30
0)=..... i cos15
0 policzyłam tg15
0
podstawiłam
trójkąt prostokatny o kątach 30
0 i 60
0 bokach a,2a ,a
√3
Można prościej ?
19 kwi 23:12