Ciągłość funkcji
student: Witam, mam problem z zadaniem. Należy sprawdzić czy funkcja jest ciągła:
| | ⎧ | (1+ 2x)1x gdy x≠0 | |
| a) f(x) = | ⎩ | 0 gdy x=0 |
|
| | ⎧ | 1x2 *sinx gdy x≠0 | |
| b) f(x) = | ⎩ | 0 gdy x=0 |
|
4 lis 17:08
J:
w obydwu przypadkach liczysz, czy granica tych funkcji jest równa zero, gdy x → 0
4 lis 17:10
student: Tak, wiem że muszę policzyć granice tych funkcji zmierzające do 0 z prawej strony i z lewej
strony. Problem w tym, że nie wiem jak w tych konkretnych przypadkach policzyć granice.
4 lis 17:14
J:
a) = (e2)1/x2 = + ∞
4 lis 17:16
J:
| | x | | 1 | |
b) = lim |
| = lim |
| = + ∞ lub − ∞ |
| | x3*sinx | | x3 | |
4 lis 17:20
student: Dziękuję

a w przypadku gdy
| | 21x −1 | |
f(x)= |
| gdy x≠0 &−1 gdy x=0 |
| | 21x +1 | |
4 lis 18:16