3
TMS: wyznacz granice obustronne w x−>1
e w potędze 1/x−1
aby rozwiązać trzeba rysować ?
4 lis 17:07
J:
nie trzeba
4 lis 17:09
TMS: jak liczymy zwykłą granice to jest prawo czy lewo stronna ?
4 lis 17:47
TMS: jak ogólnie liczy się ganice z którejś strony ?
4 lis 17:48
J:
patrzymy jaki znak ma wyrażenie w zależnośći, od której strony sie zblizamy
x − 1 > 0 gdy idziemy z prawej strony , ale x − 1 < 0 gdy idziemy z lewej
4 lis 17:50
Mila:

To nie miałeś w LO granic?
Możesz sobie pomóc wykresem f(x) bo jest Ci na pewno znany, ale nie zawsze tak można.
Jeżeli zbliżasz się do 1 z lewej strony to masz wartości mniejsze od 1 , zatem x−1<0
(np.0.99998−1<0)
4 lis 18:00
TMS: a ja mam napisane że z lewej nie ma granicy
4 lis 18:17
Mila:
f(x) nie ma granicy w x=1 bo lewostronna ≠prawostronnej.
Trzeba pisać pełna treść zadania, aby nie było nieporozumień.
4 lis 18:23
Mila:
Twój zapis granicy ?
No przecież masz obliczoną granicę tylko wykładnika .
lim x→1 e1(x−1) taka granica?
4 lis 18:32
TMS: tak
4 lis 22:01
Mila:
Policzyłeś?
4 lis 22:13
Mila:
lim x→1−e1x−1=0 bo 1x−1→−∞
lim x→1+e1x−1=∞ bo 1x−1→∞
4 lis 22:22
TMS: tak tak powychodziło, dziękuję
4 lis 22:50
Mila:
4 lis 22:57