Helio: Na okrągły stolik o średnicy 85 cm chcemy położyć prostokątny obrus o wymiarach 48cm x
64cm.
a) Czy obrus w całości zmieści się na stoliku ?
b) Oblicz, ile centymetrów od brzegu stolika znajdują sie rogi obrusu (poza jego
krawędzią lub przed), gdy położymy go symetrycznie względem środka stolika.
Wie może ktoś jak to rozwiązać
27 paź 19:51
Magdalena:
Jeśli obrus jest prostokątny, to liczę jego przekątną, aby dowiedzieć się , czy się
zmieści.
twierdzenie pitagorasa:
a6 + b2 = c2 (c - przekątna)
482 + 642 = c2
2304+ 4096 = c2
6400 = c2
c = √ 6400
c = 80
przekątna ma 80 cm, więc obrus się zmieści , odp. a) tak
b) gdy położymy obrus symetrycznie względem środka stolika (czyli tak, że środek obrusu -
czyli miejsce przecięcia się dwóch przekątnych - będzie pokrywał się ze środkiem okręgu)
zauważymy, że rogi obrusu są przed krawędzią stolika (ponieważ przekątna obrusu jest
mniejsza niż średnica stołu). Aby obliczyć ile centymetrów od brzegu stolika znajdują
się rogi obrusu, wystarczy od średnicy stolika (85 cm), odjąć przekątną obrusu (80 cm) i
podzielic przez dwa.
czyli: 85-80 = 5
5 / 2 = 2,5 - to jest odpowiedź na drugie pytanie
28 paź 09:26
Helio: Dziękuje Ci bardzo MadziU
28 paź 13:55