Naszkicuj wykres - jak przekształcić wzór funkcji?
help: Naszkicuj wykres funkcji y = |f(x) −1|/f(x) − 1
4 lis 16:31
J:
4 lis 16:36
help: Ale czemu tak? Skąd to się wzięło?
4 lis 16:41
Mila:
Masz podany wzór funkcji f(x)?
f(x)≠1
Dla f(x)>1 masz wzór:
dla f(x)<1 masz wzór:
Wykres trzeba poprawić.
4 lis 16:45
J:
| | f(x) − 1 | |
dla f(x) ≥ 1 f(x) = |
| = 1 |
| | f(x) − 1 | |
| | − (f(x) − 1) | |
dla:f(x) <1 f(x) = |
| = −1 |
| | f(x) − 1 | |
4 lis 16:46
J:
Milu ... musi być: f(x) ≥ 1
4 lis 16:47
Mila:
Mianownik ma być różny od zera więc f(x)≠1.
4 lis 16:49
J:
masz rację .. przeoczyłem
4 lis 16:51