sprowadź do postaci kanonicznej
mariusz: podana funkcje sprowadź do postaci kanonicznej, a nastepnie metoda przeksztalcen naszkicuj jej
wykres.
g(x)=−2(x−√2)(x+√3)
po wymnożeniu mam g(x)=−2x2−2x(√3−√2)+2√6
dobrze robię? bo to straszne bd do liczenia..
4 lis 16:15
J:
dobrze .. teraz: p i q
4 lis 16:20
Mila:

x
1=
√2
x
2=−
√3
| | √2−√3 | | √2−√3 | | √2−√3 | |
g( |
| )=−2*( |
| −√2)*( |
| +√3)=q⇔ |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | √2−√3 | | 5 | |
g(x)=−2(x− |
| )2+ |
| +√6 |
| | 2 | | 2 | |
f(x)=−2x
2
4 lis 16:31